Sposób przygotowania

1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na drobne cząstki, smażymy na wolnym ogniu z cukrem ciągle mieszając (ew. podlewamy małą ilością wody, żeby się nie przypaliły). Gdy uzyskają lekko złoty kolor, ściągamy z kuchenki i doprawiamy cynamonem.
2. Mleko delikatnie podgrzewamy-ok 1-1. 5minuty (nie gotować!), dodajemy margarynę, cukier waniliowy łączymy razem z roztrzepanymi jajkami.
3. W dużej misce kruszymy drożdże, posypujemy je cukrem, gdy się „roztopią” mieszamy je z mąką i mlekiem, wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Z ciasta wykrawamy koła, nakładamy jabłkową konfiturę i sklejamy jak pierogi.
5. Tak przygotowane pierożki odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
6. smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok 30 minut (na złoty kolor)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !