Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z cukrem wlewamy letnią wodę i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą następnie łączymy z mąką i starannie mieszamy.Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż zwiększy swoją objętość.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem solą i razem mieszamy.Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy do niego po jednym jajku następnie masę jajeczno-maślaną łączymy z mąką,dodajemy rozczyn i mieszamy mikserem.Podłużną formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą nakładamy ciasto i trzymamy w cieple 30 min by zwiększyło swoją objętość.Pieczemy w 200 stopniach około 40 min.Jeżeli pieczemy w foremkach to 20 min.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !