Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozkuruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich placuszki, układamy na nich jagody, formujemy na kształt bułeczek, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    zjadłabym taką jagodziankę :)
  • 0
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    mmm same smakołyki :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Aż ślinka leci!
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    Kocham jagody!;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    skorzystam
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wyglądają super
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    super na śniadanie czy kolację

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !