Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z Rękawa
* 1,5cm laski imbiru
* 2 łyżki sos sojowy ciemny
* 1 łyżka sos chili z imbirem
* 2 łyżki miodu płynnego
* 2 łyżki musztardy Develey
* 15g płatki czosnku
* sól,pieprz (wg.uznania)
* rękaw do pieczenia
Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól z kazdej strony i wkładamy do lodówki.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy.
Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty,dodajemy płatki czosnku.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor.
Ja podałam z burakami i ziemniakami.
Smacznego...