Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany , ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza ,dosypać przesianą mąkę ,sól i orzechy oraz miękkie masło ,zagnieść gładkie ciasto na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę ,wymieszać .Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę .
Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem ,wyłożyć całe ciasto,wyrównać wierzch i posmarować go wodą i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia .
Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min,ale należy to kontrolować .
Dobrze też jest umieścić w piekarniku pojemnik z wodą .
Po upieczeniu ostudzić i podawać z masłem ,dżemem lub miodem .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !