Kalafior, paprykę i pomidory / ze skórką/ wrzucamy w całości do wrzątku, obgotowujemy przez 2-3 min, wyjmujemy, zanurzamy w zimnej wodzie i znów odsączamy. Kalafior dzielimy na różyczki, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki,papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Marchew i cukinię obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku, w którym poprzednio gotowały się warzywa, gotujemy 2 min, wyjmujemy, zanurzamy w zimnej wodzie, odsączamy. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, sparzamy na sicie wrzątkiem pozostałym po gotowaniu warzyw. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Zagotowujemy 5 l wody z cukrem i solą według uznania / ja daję 12 łyżek/, dodajemy kwasek cytrynowy rozpuszczony w 6 łyżkach wody. Warzywa warstwami układamy w słoikach, nie dociskając ich. Czosnek obieramy, drobno kroimy, dodajemy na wierzch sałatki razem z przyprawami: po 3 ziarna pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku. Zalewamy przygotowaną zalewą.Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 20 min w temp. 80 stopni C.