Sposób przygotowania

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki zachowując cały sok. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju, często mieszając by się nie zrumieniła.Papryki po oczyszczeniu z gniazd nasiennych kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i razem dusimy ok. 3 -4 min.Dodajemy pomidory razem z sokiem, goździki i dusimy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukinie obieramy, przecinamy wzdłuż na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na 1 min, odcedzamy, zanurzamy w zimnej wodzie, osączamy i układamy w słoikach. Zalewamy gorącym sosem pomidorowo-paprykowym. Pasteryzujemy ok. 20 min w temp. 80 stopni C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !