Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka cannelloni
500 g wieprzowej łopatki
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka maggi
300 ml przecieru pomidorowego płynnego
200 ml wody
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
1 łyżeczka ziół włoskich
150 g żółtego sera
Mięso zmielić, cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę.
Do mięsa dodać cebulę, czosnek, natkę i szczypiorek, kukurydzę i fasolę oraz przyprawy i wyrobić masę.
Gotową masą napełnić rurki cannelloni.
Napełniony farszem makaron ułożyć obok siebie na wysmarowaną olejem blaszkę.
Przecier wymieszać z wodą, sosem sojowo grzybowym, ziołami oraz maggi.
Sos wylać na makaron.
Wszystko przykryć folią aluminiową.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Po upływie tego czasu zdjąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Po wyłożeniu cannelloni na talerz posypać startym żółtym serem.