Sposób przygotowania

Z mąki , jajka , wody , szczypty soli zagnieść twarde ciasto . Rozwałkować podsypując mąką na cienkie płaty . Pokroić w paski . Kroić w kwadraciki ( romby ) . Rozsypać po obsypanej mąką stolnicy i wysuszyć . Gotować na osolonym wrzątku od 8 do 15 minut zależnie jak są duże . Odcedzić . Przelać zimną woda by zahartować makaron . Odstawić .
Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować przez 2 godziny . Grzyby namoczyć , zalać wodą i ugotować . Odcedzić ( wodę z gotowania wlać do kapusty ) . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez następne 2 godziny . Doprawić pieprzem i maggi .



Najlepiej jest makaron zrobić hurtem w większej ilości , dobrze wysuszyć i mieć gotowy w zapasie . To samo z kapusta z grzybami – zrobić w wolnej chwili gar ( bez dodawania kminku ) . Ostudzić , podzielić na porcje i zamrozić . Gotową wyciągać w miarę potrzeby i używać jako podstawę bigosu , farsz do pierogów , krokietów , do łazanek z kapusta czy jako dodatek do pieczonych mięs . Jest gotowa tylko podgrzać i robić to na co akurat ma się ochotę .

Jeśli nie ma domownika który lubi i umie robić makaron można kupić gotowe łazanki

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    lubię czasem takie zjeść
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !