Sposób przygotowania

Umyte grzyby moczymy kilka godzin w przegotowanej wodzie ,następnie gotujemy wyjmujemy z wywaru a wywar zostawiamy na sos.Połowę ziemniaków gotujemy,drugą połowę obieramy i ścieramy na tarce o małych otworach.Na maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę dodajemy do niej grzyby i chwilę smażymy razem doprawiając do smaku solą i pieprzem.Do gotowanym ziemniaków dodajemy starte odciśnięte ziemniaki po chwili na wierzchu pojawi się przezroczysty płyn który wylewamy zostawiając skrobię z dna i dodając ją do ciasta.Ciasto solimy dokładnie mieszamy formujemy kulki spłaszczamy je nakładamy farsz i zlepiamy.Obtaczamy w mące wkładamy na gorący osolony wrzątek i gotujemy 10 min co zależy od wielkości pyz.Podajemy polane tłuszczem albo z sosem grzybowym przygotowanym na wywarze z grzybów z dodatkiem śmietany.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    zapowiada się bardzo smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !