Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy w plastry, układamy na durszlaku, oprószamy solą i pozostawiamy na ok. 45 min by puściły sok. Mozzarellę osączamy z zalewy i kroimy na plastry. Jedną cebulę obieramy, szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną bazylię i dusimy bez przykrycia ok. 15 min kilkakrotnie mieszając. bakłażany odciskamy na papierowych ręcznikach, smarujemy oliwą i smażymy na półtwardo. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo bakłażany, sos pomidorowy, mozzarellę i na wierzchu starty parmezan.Pozostałą cebulę obieramy i razem z pomidorem kroimy w plastry i układamy na wierzchu zapiekanki. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena67

    Muszę wypróbować. Mniam.
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !