Sposób przygotowania

Odszypułkowane truskawki myję i osuszam, przekładam do dużego rondla. Część truskawek rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, pozostałe zostawiam w całości. Zagotowuję, a następnie trzymam około 30 minut na minimalnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaję cukier i sok z cytryn, nadal smażę, ale od tego czasu często mieszając. Zbieram tworzącą się na powierzchni pianę i smażę, aż dżem zgęstnieje.

Gorący dżem przekładam do czystych słoiczków, zakręcam i wstawiam do nagrzanego do 100*C piekarnika. Piekarnik wyłączam, a słoiki zostawiam w nim do całkowitego wystygnięcia.

Słoiki z dżemem przechowuję w chłodnej i ciemnej piwnicy.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    szkoda ,że sezon truskawkowy za nami
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    zapach po otwarciu słoika - bezcenny :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Uwielbiam:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    W tym roku truskawki były bardzo drogie,nie mam żadnych przetworów:(
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja miałam kilka słoiczków dżemu to dzieci szybko zjadły
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny dżemik
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zimą to się o takim marzy jak ktoś nie ma...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    to moj ulubiony :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    też bardzo lubię dżem z truskawek
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    ciekawy pomysł
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    domowy najlepszy,ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszny
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    domowy dżem to gwarancja jakości i dobrego smaku :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    bardzo ciekawy przepis,jeszcze nigdy nie słyszałam o sposobie z piekarnikiem
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Stosuję go od wielu lat, znacznie ułatwia pracę, polecam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszny,domowy najlepszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !