Sposób przygotowania

Rozczyn najwygodniej jest przygotować w sporej misce. Drożdże rozkruszamy,dodajemy trochę mąki, cukier i około pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Do zaczyny dodajemy mąkę, sól, i oliwę i dokładnie wyrabiamy. ciasto ma być gładkie i \"odchodzić od ręki\". jeśli za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Ciasto zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie odrywamy z ciasta sporą garść, i rolujemy formując podłużne paluchy.

Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym żółtkiem i obsypujemu kminkiem i solą marską ( osoby, które nie lubią kminku mogą posypać suszonymi ziołami).

Pieczemy w temperaturze 220 stopni aż do zezłocenia (średnio 10 minut)

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    GGABI

    super są w smaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ja takie lubię do barszczu...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobra przekąska
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobra przekąska
  • 3
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonkot

    dziękuję za miłe komentarze
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    polecam, sa super
  • 0
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Świetna przekąska.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !