Sposób przygotowania

Umyty filet z łososia norweskiego zamarynować w soku z cytryny i sosie Worchester. Po około godzinie odsączyć z marynaty, dokładnie oprószyć solą i przyprawą do ryb. Grubo mielony pieprz wymieszać z koperkiem i obtoczyć w nim całego łososia. Następnie filet zawinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na min. 4 godziny.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie każdy pokroić na 4 części i oczyścić z nasion. Cząstki pomidora skropić oliwą z oliwek połączoną z bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Tak przygotowane pomidory odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godziny.
Zamrożonego łososia wyjąć z zamrażarki i po chwili pokroić na cienkie plastry, najlepiej używając krajalnicy. Plastry łososia ułożyć na talerzu w formie rozety. Na środku umieścić trzy cząstki przygotowanych wcześniej pomidorów, a na nich odrobinę roszponki. Całość skropić oliwą truflową i posypać płatkami parmezanu. Do każdej porcji należy podać również cząstkę cytryny.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ryby uwielbiam
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    a może być z łosia?
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    wykwintnie:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szalonamariolka

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwona32

    ciekawy przepis..
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne too :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !