Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Kurki najlepiej aby to były malutkie, gdyż używam całych grzybów dokładnie myję i osuszam. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, do którego będzie robiony sos, wrzucam drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Rumienię i zalewam wywarem warzywno-drobiowym zrobionym na bazie kurek (można również zrobić z kostki warzywnej). Dodaję kurki i całość duszę 10-15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolewam wywaru. Gdy kurki będą już miękkie dodaję cebulkę prażoną i zalewam śmietanką oraz posypuję koperkiem. Gotuję kilka ostatnich minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki albo gotuję dłużej aby część wywaru odparowała, albo odbieram cześć sosu, zagęszczam mąką i wlewam zagęszczając już całość. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przyrządzone mięsko. Polecam polędwiczki wieprzowe. Smacznego.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    \"zalewam wywarem warzywno-drobiowym zrobionym na bazie kurek\" - chyba coś nie gra....
  • 3
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    chyba sie przejęzyczył i napisał to z rozpędu
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @Pyza już wyjaśniam :o) Przed wykonaniem tego przepisu robiłem zupę z kurkami z wykorzystaniem wywaru warzywno-drobiowego. Odlałem cześć gotującej się zupy i użyłem jej do tego dania, dlatego pojawiła się nazwa \"wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek\". Rozumiem, że raczej mało osób będzie miała taka możliwość stąd też napisałem w nawiasie, że można również użyć bardzo prostego w przygotowaniu \"wywaru z kostki warzywnej\". Postaram się ten przepis jeszcze raz dodać \"krok po kroku\", wtedy może będzie to jaśniej wyglądało. Natomiast przepis na zupę kurkową (skąd wziąłem ten wywar) dodam dziś, ale troszkę później bo teraz mykam spać :o) @Jolanta P-S pozdrawiam serdecznie! !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dokładny przepis na wywar warzywno-drobiowy na bazie kurek jest tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/164436/zupa-kurkowa.html
  • 2
    original
    Opublikowano

    Margo

    i tak jest apetyczny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    edyta44

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Do mięsa - pycha :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Mniam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !