Sposób przygotowania

Kurki najlepiej aby to były malutkie, gdyż używam całych grzybów dokładnie myję i osuszam. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, do którego będzie robiony sos, wrzucam drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Rumienię i zalewam wywarem warzywno-drobiowym zrobionym na bazie kurek (można również zrobić z kostki warzywnej). Dodaję kurki i całość duszę 10-15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolewam wywaru. Gdy kurki będą już miękkie dodaję cebulkę prażoną i zalewam śmietanką oraz posypuję koperkiem. Gotuję kilka ostatnich minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki albo gotuję dłużej aby część wywaru odparowała, albo odbieram cześć sosu, zagęszczam mąką i wlewam zagęszczając już całość. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i gotowe. Tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przyrządzone mięsko. Polecam polędwiczki wieprzowe. Smacznego.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !