Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do misy. Zrobić wgłębienie po środku. Wbić jaja, dodać cukier, sól, pokruszone drożdże i kefir. Wymieszać składniki i na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić, aby podwoiło swoją objętość.


Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na 40 minut.

Przygotować sos. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w drobna kostkę i przełożyć do szklanej misy. Dodać olej sezamowy, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, 2 łyżki przyprawy do karkówki oraz po pół łyżki soli ziołowej i białego pieprzu. Wymieszać i przełożyć na patelnię. Smażyć, aby mięso zrumieniło się z każdej strony. Dodać pokrojone na paski grzyby. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta odrywać małe kawałki i formułować z nich kulki. Lekko oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 minut.

W dużym garnku zagotować wodę i umieścić specjalne sito do gotowania na parze. Porcjami układać na nim wyrośnięte pyzy i gotować pod przykryciem 10 minut. Po wyjęciu pokroić na plastry i polać przygotowanym sosem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Z chęcią bym sobie teraz zjadła takie apetyczne danie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Też miałabym na nie wielką ochotę. Wyglądają smakowicie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    pamiętam moje pierwsze spotkanie z pyzami w wlkp. Zamówiłem pyzy spodziewając się ziemniaczanych, dostałem bułki drożdżowe. Już chciałem reklamować, gdy miła Pani ze stoliku na przeciwko wyjaśniła mi o co kaman :o)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    A ja je uwielbiam!!!!! Z każdymi dodatkami:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Taki obiad to ja rozumiem... Super!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszny i pożywny obiadek
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Takie pyzy mógłbym jeść codziennie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !