Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebule obieamy. Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy mąkę i jajko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świezo startą gałką. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oleju. Wkładamy do piekarnika i grzejąc od góry pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podsmażamy na odrobinie oleju, dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i smażymy aż cebula się zeszkli. Podrzybki czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy na patelnię, marchewkę obierami i pokrojoną na plasterki dorzucamy na patenię. Wszystko dokładnie mieszamy i smazymy ok 10 minut na niewielim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszytsko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka z grzybami układamy na zapieczonych ziemniakach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie z dołu) i pieczemy ok 30 minut.
Nakładamy na talerze i podajemy polane jogurtem naturalnym posypane słodką papryką w proszku

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !