Sposób przygotowania

Kalafio ugotować na półtwardo na parze z osolonym wrzątku z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, podzielić na różyczki (łodygę odrzucić lub zużyć do zupy) i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Gotowany na parze posolić. Polać stopionym masłem, posypać serem i tarta buką wymieszć ze szczyptą gałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Wyjąć, gdy ser będzie się topił, a bułka zarumieni. Obficie posypać posieknym koperkiem. Podawać z ziemniakami i sałatą. Tak samo można przyrządzić brokuł, ale przed zapieczeniem nie należy go gotować dłuzej niż 2-3 minuty.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !