Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe z orzechami
Powidła śliwkowe z orzechami to doskonałe połączenie słodkich owoców z kremowym i orzechowym smakiem. Orzechy włoskie dodają powidłom wyrazistości, wyjątkowego smaku i ciekawej konsystencji, mimo że orzechy w tym przepisie powinny być dokładnie zmielone. Połączenie słodkości śliwek i bogactwa orzechów sprawia, że powidła śliwkowe z orzechami są niezwykle smaczne i satysfakcjonujące. Powidła możecie użyć do przełożenia ciasta, dodatku do kremów, smarowideł kanapkowych czy dodatku do wędlin i wytrawnych przekąsek.
Powidła śliwkowe z orzechami przepis:
1. Śliwki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Każdą przekroić na połowę i wyjąć pestki.
2. Włożyć owoce do dużego garnka. Dodać zmielone orzechy włoskie i cukier. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia przez godzinę. Odstawić na 16 godzin. Po tym czasie ponownie gotować przez 30 minut i odstawić na 8 godzin.
Powtarzać tę czynność jeszcze 4 razy, skracając za każdym razem czas "odpoczywania" powideł o połowę.
3. Po ostatnim zagotowaniu gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików. Starannie zakręcić i odstawić słoiki dnem do góry do czasu, aż całkowicie wystygną.