Sposób przygotowania

Udka ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, 4 ziarenek ziela angielskiego i 1 liścia laurowego. Kurki oczyścić, dowolnie pokroić, usmażyć na oleju, oprószyć solą i pieprzem. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Z kapusty wyciąć głąb, blanszować w gorącej wodzie i zdejmować z niej pojedyncze liście. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Mięso z kurczaka obrać z kości, lekko rozdrobnić. Dodać do niego ryż, kurki i usmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. (Można dodać surowe jajko, żeby masa się lepiej kleiła). Z liści kapusty ściąć twarde zgrubienie. Na każdym ułożyć po trochu nadzienia. Brzegi liści zaginać z dwóch stron do środka, a następnie zwinąć w ścisły rulonik. Obsmażyć je na oleju z obu stron i przełożyć do dużego garnka. Na tę samą patelnię wlać 2 szklanki wody, rozmieszać i przelać do garnka. Na patelni podsmażyć koncentrat przez ok.5 minut i dodać do gołąbków. Dolać do nich jeszcze ok.4 szklanki wody, wsypać przyprawę uniwersalną, dodać resztę ziela angielskiego i liść laurowy. Gotować ok.1 godzinę (aż kapusta będzie miękka). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Można go zagęścić mąką i dodać do niego śmietanę.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Weronika_eM

    super przepis
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Takich jeszcze nie jadłam, a szkoda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    z kurkami ,fajny pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    Uwielbiam gołąbki, a z kurkami jeszcze nie jadłam ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !