Sposób przygotowania

500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
2 l wody
2 kostki rosołowe
4 łyżki oleju
10 małych cebulek
1 garść grzybków mun
1 łyżka przyprawy do kuchni włoskiej
1 mały koncentrat pomidorowy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru
1/2 pęczka posiekanego koperku
2 op makaronu ryżowego wstążki

Grzyby namoczyć, gdy będą gotowe pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso wyrobić z bułką tartą, solą, pieprzem, jajkami i odrobiną wody.
Formować małe kuleczki.
Resztę wody zagotować z kostkami rosołowymi.
Do gotującego się bulionu wrzucić klopsiki i gotować na małym ogniu około 7 minut.
Ugotowane klopsiki wyjąć z wody.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone na 4 części cebulki i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojone grzybki, chwilkę smażyć, dodać koncentrat, pozostałe przyprawy i wymieszać.
Sos dusić około 5 minut, następnie dodać klopsiki i koperek, delikatnie mieszając doprowadzić do zagotowania.
Makaron zrobić według przepisu na opakowaniu.
Gotowy makaron wyłożyć na talerze a następnie klopsiki z sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !