Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałata z fetą, kaparami, gruszką i pomidorem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sałata lodowa
gruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałata z fetą, kaparami, gruszką i pomidorem

SKŁADNIKI:

sałata lodowa - główka,
gruszki świeże lub z puszki - 6 połlówek,
kapary z zalewy - 4 łyzki,
pomidor polny - 2,
ser feta - 200g,
Dressing:
sok z cytryny - łyżka,
ocet balsamiczny - łyżeczka,
oliwa z oliwek - 4 lyzki (lub nieco więcej),
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
zioła prowansalskie - łyżeczka,
pieprz ziołowy - dwie szczypty,
sól - szczypta,
miód płynny - czubata łyżka,
cukier do smaku,
czosnek - ząbek.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać. Pomidory i ser feta pokroić w kosteczkę, kapary odsączyć z zalewy. Gruszki - jeżeli są świeże, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę, jeżeli są z puszki - odsączyć i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć dressing z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, aby smaki się nieco przegryzły. Przyprawić cukrem lub solą do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 16.04.2012 23:29
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak