Sposób przygotowania

pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek,obrane ze skórki i pokrojone drobno 2 pomidory, jak i miąższ z bakłażana (nie cały uzyłam) oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła, harissę sól i pieprz do smaku oraz sok z limonki. Nadziewamy farszem bakłażany, na góre układamy kawałki pomidorów bez skórki (moga byc z puszki krojone), układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polałam wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli z kolorowym pieprzem.

Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed koncem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli az cudownie sie roztopią.

Z farszu na bakłazany zostało mi jeszcze na 3 papryki ktore tak upieczone były o wiele smaczniejsze niz tradycyjnie gotowane, Równiez przed pieczeniem polałam je oliwą.

Inspiracja issys.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    jesiennie...tak mi się kojarzą zapiekane warzywa
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !