Sposób przygotowania

Sos: do przetartej żurawiny dodać odciśnięty chrzan, czerwone wino i dokładnie wymieszać.

Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    najlepsze prawdziwki z lasu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Trzeba się nieco nagimnastykować.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    prawdziwki, żurawina, no no
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Wykwintny ten pasztet.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    pracochłonny i czasochłonny...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Patrycja40

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    muszę wypróbować ten przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    przepis warty wypróbowania
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    prawdziwki, słonina, żurawina - super dodatki
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam grzyby
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Uwielbiam paszety domowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    orginalne
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    Wytworny i wyborny:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ekstra uwielbiam grzyby
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    nikusonka

    pyszności
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    na wykwintną kolację
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Piotr48

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    uwielbiam prawdziwki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ekstra jedzenie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    świetna kompozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Muszę wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    to musi być pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    lubię przyprawianie imbirem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa/kalapurtka

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    wspaniale

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !