Sposób przygotowania

Pierwsze 6 składnikow zaczynając od ziemniaków a koncząc na cebulce dotyczy nadzienia plus zioła znajdujace się na ostatniej pozycji ( troche namieszałam chyba )
Pozostałe dotyczą ciasta.


Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz i zioła.

Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

Można jeść polane słoniną. Ja jednak wolę ketchupem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    uwielbiam, a jeszcze odsmażone na patelni, mniamm
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    moje ulubione
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    pycha,ja też uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    moja Dziewczyna za nimi przepada
  • 0
    original
    Opublikowano

    magical66

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    lubie takie !
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    moje ulubione!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    bardzo lubie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !