Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kwaszonej kapusty
ostatnie 3 składniki na farsz
Kapustę nalezy gotować w bardzo małej ilości wody 30 minut i odparować. Cebulkę obrać, pokrajać w drobną kostkę. Następnie usmażyć na jasnozłoty kolor.
Miekką kapustę odcisnąć mocno przez ściereczkę albo worecek płcienny. Przepuścić przez maszynkę lub posiekać. Kolejno dodać cebulkę z tłusczem. Jeżeli ktoś lubi dodać pieprz, wedle potrzeby sól i wymieszać.
Zagnieść wolne ciasto na pierogi . Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.