Sposób przygotowania

Żeberka opłukać, osuszyć podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Rozmaryn drobno posiekać. Miód wymieszać z piwem, rozmarynek i słodką papryką. Żeberka włożyć do brytfanki, posmarować rozrobionym płynem. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, dusić, aż zaczną się rozpadać. Dodać namoczone rodzynki i masło, dusić jeszcze przez 3 minuty. Podawać zamiast sosu do żeberek.
Żeberka można również przed pieczeniem zamarynować w marynacie: mieszanka posiekanego czosnku, oleju z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry i pieprzu. Będzie wtedy bardziej aromatyczne.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !