Mięso opłukać, usunąć z niego ścięgna, rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do rondla dopasowanego wielkością. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną cienkie talarki cebulę i wraz z tłuszczem dodać ją do mięsa. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin). W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą, a pieczeń obracać, uważając, aby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia podprawić sos resztą mąki, zagotować.
W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą, aby nie był zbyt gęsty. Gotową pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia. Podawać oblane sosem, z ziemniakami, makaronem i warzywami z wody, kalafiorem, fasolką szparagową i surówką z warzyw.