Sposób przygotowania

Wszystkie papryki umyć, następnie oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać na drobne plasterki i razem z kostkami papryki podsmażyć na rozgrzanej patelni. Jak papryka puści soki i lekko straci kolor dodać 2 jajka, pokrojoną w kostkę mozarellę, mielone mięso, keczup i musztardę. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wszystko razem delikatnie podsmażyć na niewielkim ogniu - około 5-6 minut. Tak przygotowaną masę następnie należy przelać do formy od ciasta (najlepiej podłużnej, może być też niewielka okrągła, posiadająca środkowy kubeczek, tak jak na babkę). Dla wygody, przed wylaniem masy, formę można wyścielić papierem do pieczenia. Po wylaniu całej masy do formy należy wierzch ciasta wygładzić łyżką namoczoną wcześniej w gorącej wodzie. Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka. Białko dokładnie roztrzepać. Roztrzepanym już białkiem posmarować wierzch ciasta. Tak przygotowaną formę wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut. W piekarnikach z termoobiegiem temperatura ta może wynosić 200 stopni. Po wyciągnięciu gotowego cista należy pokroić je na plastry. Najlepiej podawać na ciepło.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !