Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać ziemniaki. Smażyć je na bardzo małym ogniu, żeby się nie zrumieniły, a były miękkie. Od czasu do czasu mieszać a w połowie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki zdjąć z ognia i przełożyć do miski, a z patelni zlać olej.
Jajka wbić do miski i lekko mieszać, dodając jednocześnie sól i pieprz do smaku. Masę jajeczną przelać do ziemniaków i całość wymieszać. Następnie zawartość miski wylać na rozgrzaną patelnię (26 cm średnica). Ogień ustawić jak najmniejszy. Smażyć powoli do czasu, aż jajko się zetnie. Patelnię przykryć dużym talerzem, przewrócić omlet na talerz, a następnie zsunąć go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby przyrumienił się z drugiej strony.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !