Sposób przygotowania

Zielony agrest myjemy, oczyszczamy z szypułek. Gotujemy zalewę, używając wody i cukru. Jeśli na powierzchni zalewy powstawać będzie szumek, usuwamy go. Oczyszczone owoce wkładamy do wygotowanych słoików,słoje zalewamy gorącym płynem do pełnego przykrycia owoców. Zalewa powinna być na poziomie centymetra od brzegu słoika. Pasterzyujemny ok. 15 minut. Następnie słoiki wyjmujemy, dociskamy zakrętki, stawiając słoiki do góry dnem, czekając zanim ostygną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Mój ulubiony kompot
  • 0
    original
    Opublikowano

    olivka

    agrest doskonale nadaje się do ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !