Sposób przygotowania

W rondlu stopić 1 i 1\\2łyżki masła,wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić.Ułożyć umyte kolby cykorii,zalać winem wymieszanym z bulionem,zagotować.Przykryć i gotować na małym ogniu 15min.Żaroodporny półmisek posmarować pozostałym masłem.Łyżką cedzakową wyjąć ugotowane kolby i ułożyć na półmisku.Sos zmiksować z solą,pieprzem i miodem,dodać sok z cytryny,po czym przetrzeć przez sito.Dodać utłuczone ziarna gorczycy,zagotować.Śmietanę dokładnie rozkłócić z mąką,wlać do sosu ,dokładnie ubić trzepaczką i podgrzewać,aż sos zgęstnieje.Zalać cykorię sosem i wstawić na 10min do piekarnika nagrzanego do temp.180C.Przed podaniem posypać liśćmi gorczycy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !