Sposób przygotowania

Ogórki ( średniej wielkości) myjemy dokładnie, odcinamy końcówki. Następnie należy je ułożyć w odpowiednim naczyniu ( duży słoik,ja mam akurat w 5 litrowej butelce), Kolejno do pojemnika wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół ( szczególnie gdy są duże), kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki , na gorze słoika postępujemy tak samo.
Przygotowana całość zalewamy gorącą posoloną wodą .

Jeżeli chodzi o promocje soli i wody to:czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody.
Całość zakręcamy oraz odstawiamy na około 2-3 dni.


Przez zalanie gorącą wodą ogórków proces solenia przebiegnie szybciej. Jeżeli ktoś ma problem z przyprawami, jakieś wątpliwości istnieje możliwość kupienia gotowej mieszanki
do przyrządzania ogórków małosolnych ( tak mi mówiła znajoma).

Ogórki świetnie nadają się do obiadu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    luię i sama też robię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    też takie robię i są pyszne;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    muszą być wspaniałe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    robię podobnie ,b,smaczne !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    już nie mogę się takich doczekać......

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !