Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koszyczki kruche z kalafiorami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 4 łyżki
cukier 1 szczypta
śmietana 3 szklanki
jaja 1 sztuka
kalafior 50 dag
cukier 1 szczypta
mąka 2 łyżeczki
masło 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mleko 1 szklanka
koper 2 łyżki posiekanego
żółtko jajek 1 sztuka
cytryna 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Koszyczki kruche z kalafiorami

Zagnieść kruche ciasto, wylepić nim dość duże karbowane foremki i upiec w piekarniku.
Kalafiory oczyścić, opłukać i ugotować. Zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać cukier, żółtko, sok z cytryny, osolić i włożyć drobno pokrajane kalafiory, pozostawiając tyle małych cząstek, ile jest przygotowanych foremek. Koszyczki napełniać gorącym nadzieniem, na wierzch położyć cząstkę kalafiora. Posypać posiekanym kaprem. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 06.10.2011 20:35
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak