Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać 2łyżki mąki i tyle ciepłego mleka ,aby powstała masa gęstości śmietany.Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski,mleko podgrzać.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn i płaską łyżeczkę soli,zarobić ciasto mlekiem ,dodając rozmącone jajka i oliwę (łyżkę rozmieszanych jajek pozostawić do posmarowania bułki).Wyrobione ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu lub od razu wyłożyć na posmarowane foremki,aby rosło.Gdy ciasto wyrośnie do pełnych form (2szt),należy przed pieczeniem posmarować je wodą z cukrem lub jajkiem.Piec 50min. w dobrze nagrzanym piekarniku 185-200C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !