Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Masło i mąke łączymy razem rozdrabniając az powstaną grudki. Dodajemy jajko, sól, wode i razem łączymy, zagniatając ciasto w kulę. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Nastepnie wyrabiamy na stolnicy i wykładamy na wysmarowna formę do tart (nalepiej lub tortownice), nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na 10 min. Tylko na tyle zeby sie ciasto delikatnei podpiekło. W tym czasie robimy farsz: łaczymy składniki w misce, mieszamy. Po wyjęciu formy z piekarnika wlewamy farsz na ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na 20-25 min., az sie wierzch zrumieni. Smakuje super na goraco ale jeszcze lepiej na zimno.
Ciasto mozna zastąpić gotowym arkuszem ciasta strudowlego (6 sztuk), które rozkładamy, każdy smarujemy stopionym masłem i wykładamy nimi forme, a na nie wylewamy farsz. Wtedy pieczemy troszkę dłuzej ok. 35 min. Ja tego jeszcze nei próbowałam.
Przepis pochodzi z \"Słodkie i pikantne placki\" Anne Wilson z 1994.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Mam ochotę na taka tarte.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    darus

    mniam
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    interesujący przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    sambolera

    mojemu mezowi na pewno posmakuje :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    to jest to
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    muszę wypróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    rewelacja
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    przepis godny polecenia

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !