Sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyć, następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Gotowe kostki natrzeć solą, pieprzem oraz mąką. Tak doprawione mięso podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Cebulę obrać i pokroić na kawałki (2 części). Podsmażyć ją na tłuszczu, a jak zciemnieje dodać kilka łyżek wody i chwilę dusić pod przykryciem. Wszystkie papryki dokładnie umyć i odsączyć w wody. Ułożyć na blaszce do pieczenia (powinna być lekko natłuszczona) i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Obserwować, kiedy papryka lekko wyblaknie, a skorka się pomarszczy, należy warzywa wyjąć z piekarnia i obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki i usunąć gniazda nasienne. Papryczki chilli powinny być pokrojone jak najdrobniej w kosteczki. Przygotować naczynie żaroodporne, natłuścić je. Na dnie ułożyć mięso i posypać je mieszanką rozmarynu, soli i ostrej papryki. Następnie ułożyć na nim całą paprykę i również posypać tą mieszaniną. Kolejną warstwę będzie tworzył czosnek wraz z cebulką. Tą warstwę również posypać. Tak przygotowane naczynie włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać przez 70-80 minut. Po wyciągnięciu i przed podaniem posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.

Smacznego ;)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !