Sposób przygotowania

1. Cykorię przekroić na pół, usunąć gorzki głąb, rozdzielić na liście, umyć, osuszyć. Dymkę oczyścić, opłukać. Szczypior pociąć w kawałki tej samej długosci co liście cykorii. 2 cebulki pokroić w piórka. Pomidorki umyć, osuszyć.
2. Po 3 kawałki szczypioru zawinąć w plasterek szynki, ułożyć na liściu cykorii. Przygotowane roladki poukładać na półmisku, posypac piórkami dymki.
3. W soku zcytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać miód, 1/3 łyżeczki imbiru oraz szczyptę pieprzu. Wlać 2 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sosem polać cykorię z szynką, udekorować pomidorkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !