Sposób przygotowania

1. Mięso opłukać. Cebule obrać, pokroić w talarki. Do wina dodać ziele angielskie, liście laurowe, goździki, po łyżeczce soli i pieprzu. Szynkę włożyć do garnka, dodać cebule, zalać winem. Odstawić do lodówki na 2 dni, w tym czasie kilkakrotnie odwracać.
2. Szynkę wyjąć z lodówki 40 min przed pieczeniem. Osączyć z marynaty. W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Piec 2 godz w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni polewając marynata, a potem wytwarzającym się sosem.
3. Szynkę wyjąć z piekarnika, posmarować dżemem, podlać sokiem pomarańczowym, piec kolejne 15 min. Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    sara1

    smaczna może być podana na wielkanocny stół
  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    fajny pomysł
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    tessa

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !