Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

hiszpańska zapiekanka z kurczakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
ryż 2 torebki po 125 gram
olej z pestek winogron 3 łyżki
cebula
czosnek 1 ząbek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
groszek konserwowy 1/2 szklanki
Szafran nitki Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól
pieprz
papryka zielona 1 szt
rosół drobiowy 1,5 (z kostki)

Przepis i sposób przygotowania na: hiszpańska zapiekanka z kurczakiem

Udka myjemy,solimy posypujemy pieprzem i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i obsmażamy na rozgrzanym oleju lub oliwie z obu stron.Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę,dodajemy do udek wraz z liściem laurowym.Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do przygotowanego kurczaka,przykrywamy go wyjętym z torebek ryżem.Zapiekamy 30 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Posypujemy odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i jeszcze chwilkę podgrzewamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 18.12.2011 10:39
pycha
iza15 02.12.2011 21:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak