Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy osuszamy nacieramy sola i pieprzem.Bułkę kroimy w kostkę przesmażamy na oliwie i przekładamy do miski.Na patelnię dolewamy oliwę i szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy ją do grzanek razem z posiekaną natką,pokrojoną w kostkę szynką,jajkami,mlekiem oliwkami i przyprawami.Całość wyrabiamy na gładką masę.Farszem napełniamy kaczkę i zszywamy ją.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą układamy w nim kaczkę i pieczemy dwie godziny w 180 stopniach.W czasie pieczenia polewamy często białym winem.Po upieczeniu kaczkę wyciągamy studzimy i odlewamy sos.Wlewamy do niego wino półsłodkie i wsypujemy żelatynę jej ilość zależy od ilości płynu,podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści.Polewamy ostudzoną kaczkę wstawiamy do lodówki do stężenia.Podajemy z plasterkami pomarańczy.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    jeszcze nigdy nie jadłam kaczki,a taką mam ochotę
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    Nie przyrządzałam tak kaczki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !