Sposób przygotowania

składniki: 3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
3 dkg świeżych drożdży
1/3 szkl. mleka
1/2 szkl. maślanki
10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 jajko
1 żółtko

farsz: 2 średnie cebule
6 plasterków szynki wędzonej
3 plastry sera żółtego (takie grubości 1/2 cm) - ja miałam mozarellę z dużego bloku
2 czubata łyżki serka twarogowego z pieprzem
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki przyprawy \"pomidory suszone z czosnkiem i bazylią\"
6 pomidorów suszonych z oliwy
1,5 łyżki oliwy od pomidorów
do smaku: pieprz ziołowy, sól ziołowa

do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka mleka

sposób przygotowania: Drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i czosnek. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepłe masło. Wyrobiłam miękkie ciasto .
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło.

FARSZ - Cebulę obrałam, posiekałam, zeszkliłam na patelni dodając olej od pomidorów. Dodałam pokrojoną w kostkę szynkę, posiekane pomidory, smażyłam razem 2-3 minuty. Po zdjęciu z ognia dodałam przyprawy, wymieszałam a gdy całość przestygła zmieszałam z pokrojoną w kosteczkę mozarellą, serkiem pieprzowym i bazylią.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam, podzieliłam na 10 części oprószając mąką. Każdą część rozpłaszczyłam na placuszek. Na nie nałożyłam po czubatej łyżce farszu i delikatnie zlepiłam brzegi formując podłużne bułeczki. Ułożyłam je, zlepieniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Gdy podrosły wierzchy nacięłam lekko w czterech miejscach i posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, studziły się na kratce. Najlepsze lekko ciepłe.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Rewelacyjnie się prezentują:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Ale Cię wzięło na pieczenie- super
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    z takim farszem to uwielbiam mniam,mniam a zdjecia sliczne :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    W sklepie takich nie znajdę. Smakowite te buły.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Rewelka! Wszystkie przepisy skrzętnie notuję.Ciekawe,kiedy znajdę tyle czasu, by je wszystkie wypróbować.Szalejesz kochana!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Cudne:) Nie dość, że świetnie się prezentują, to zapewne wspaniale smakują:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Moni

    ale fajny pomysł
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszności
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ale pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    natii3624

    super przepis! :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    super pomysł , na pewno wykorzystam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !