Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate Kopytka :-)
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajo
1 pęczek natki pietruszki
mąka 6-7 łyżek (jak mało dodać więcej) tak żeby ciasto odchodziło od reki
sól
PRZYGOTOWANIE:
Pietruchę myjemy osuszamy porządnie. Ugotowane,przestudzone ziemniaki tłuczemy lub przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajo,make (szczyptę soli) posiekana pietruszkę i wyrabiamy ciasto.. Stolnicę posypujemy mąka i robimy wałeczki,następnie je spłaszczamy i kroimy pod lekkim kątem kopytka (wielkość według uznania) Na gotującą wodę z odrobiną oleju wrzucamy kopytka.Po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy 1 minutkę i gotowe :) Podajemy z czym kto lubi.
SMACZNEGO . . . .
Niby jak zwykłe kopytka, a jednak niezwykłe bo maja super fajny posmak pietruchy :-)