Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5 min. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na nim pieczarki, zdejmujemy z patelni a sos zostawiamy.Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.Łyżkę tłuszczu odkładamy a resztą smarujemy naczynie żaroodporne. W naczyniu układamy warstwami: połowę ziemniaków, pieczarki, pomidory i resztę ziemniaków.Jajka rozmącamy i łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem, natką i sosem pozostałym po smażeniu pieczarek.Polewamy zapiekankę.Ser mieszamy z resztą masła, bułką tartą i sezamem i posypujemy tym zapiekankę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !