Sposób przygotowania

Cebulę obieramy,siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju,dodajemy pomidory bez skórki drobno pokrojone i liść laurowy gotujemy przez 10 min pod przykryciem,następnie zdejmujemy pokrywkę i na dużym ogniu odparowujemy sos aż stanie się gęsty.Wyjmujemy liść laurowy i doprawiamy solą i pieprzem następnie studzimy.Do miski wkładamy wszystkie składniki ciasta oprócz mleka,łączymy mąkę z masłem aż powsaną grudki przypominające bułkę tartą.Porcjami wlewamy mleko i zagniatamy ciasto aż będzie odstawać od ręki.Wałkujemy je na placek o średnicy 30 cm.W formie wyłożonej folią aluminiową i cienko posmarowanej oliwą układamy placek.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Sos smarujemy pośrodku placka,zostawiamy jedno centymetrowy brzeg,układamy najpierw pokrojoną w paseczki paprykę a pozniej płatki pieczarek na pieczarkach kostki lub plasterki szynki,następnie posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 min.Po wyjęciu dzielimy na 4 części i podajemy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !