Sposób przygotowania

CIASTO: mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać, zdjąć z palnika, dodać masło i cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.

Drożdże i 600 gram mąki przełożyć do miski i wymieszać, stopniowo dolewać mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodać sól i cały czas miksować.

Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Partiami dodawać pozostałe 100 gram mąki.

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste włożyć je do miski, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć je na blat obsypany mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut, aby odpoczęło.

NADZIENIE: cukier brązowy wymieszać z cynamonem. Masło roztopić w rondelku i przestudzić.

Po 10 minutach ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pędzelkiem rozsmarować masło i posypać cukrem z cynamonem.

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 18 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Nakryć folią spożywczą i włożyć do lodówki /maksymalnie na 24 godziny/.

Następnego dnia rano wyjąć z lodówki, zdjąć folię i zostawić w temperaturze pokojowej na około 30 minut. Wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Wystudzone bułeczki posmarować glazurą z utartego ze śmietaną cukru pudru.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    indi

    na pewno smaczne, jadłam kiedyś podobne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pychotka
  • 3
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Piękne i pyszne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    apetyczne śniadanko
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Pyszniutkie bułeczki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pacia

    czyli takie drożdżóweczki-na śląsku nazywane kołaczykami:) pyszne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    wyglądają bajecznie :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam takie bułeczki
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    muszą być bardzo smaczne,takie pachnące cynamonem - pycha!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super są te bułeczki i tak ładnie wyszły
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Robiłam je - są przepyszne.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Sarenka cieszę się, że Ci smakowały.
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszniutkie
  • 1
    20140724_140457
    Opublikowano

    reniatka

    rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    piękne
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    rzeczywiście piękne a ja muszę się nauczyć piec z drożdzami instant. zawsze robiłam na świeżych
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Misiu robię te bułeczki też na świeżych drożdżach, zależy jakie właśnie mam.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo je lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    też takie robię ,są pyszne:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    muszą cudownie pachnieć
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    ładne i smaczne bułeczki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata23

    bardzo pięknie wyglądają

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !