Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z pieczarkami
- mąkę wymieszać z jajkami.
- rozpuścić margarynę
- mleko wymieszać z cukrem. Do letniego mleka dodać drożdże wymieszać. Wlać do mąki z jajami. Wymieszać (zagniatać rękami). Dodać margarynę (partiami) zagnieść.
- Ciasto posypać mąką. Przykryć ręcznikiem. Odczekać 40 minut.
- Rwać po kawałku. Rozwałkować, pokroić w kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Na każdy kawałek rozwałkowanego ciasta położyć nadzienie pieczarkowo-cebulowe(2). Zwinąć w dowolny sposób. Górę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać koperkiem i kminkiem.
2. NADZIENIE:
-pieczarki obrać, pokroić,
- cebulę pokroić
- na rozgrzaną margarynę (3 łyżki) wrzucić cebulę, wymieszać. Kiedy cebula będzie lekko zarumieniona dodać pieczarki. Pod koniec smażenia dodać kostkę rosołową. Dolać trochę wody. Czekać aż odparuje.