Sposób przygotowania

Drożdże rozrobić w letnim mleku. Posłodzić, posolić, wbić jajko i rozbełtać. Dodać mąkę i mąkę gryczana oraz otręby. Dolać wodę oraz dwie łyżki oleju i wyrobić ciasto( ilość wody dopasować do rodzaju mąki, żeby ciasto nie było za rzadkie). Ciasto ma być gładkie i przy wyrabianiu \"samo odchodzić od ręki\". Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Naczynie przykryć ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Przełożyć ciasto do wysmarowanych tłuszczem podłużnych foremek- pozostawić aby jeszcze trochę podrosło. Posmarować z wierzchu białkiem jajka. Piec około 50/ 60 minut w temperaturze 180/190 stopni. Smacznego.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Oj, smakowity,,,, kupuję często orkiszowy chlebek , niestety nie odważyłam się sama upiec.
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    rzadko piekę sam chleb ale ten muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    smaczny i zdrowy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Przepisy Joanny

    pyszny i zdrowy chlebek, piekłam podobny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !