Sposób przygotowania

Buraki odcinamy od liści.Liście przebieramy,bardzo dokładnie płuczemy,zalewamy wrzątkiem,gotujemy 10 minut i odcedzamy wywar.Buraki myjemy,obieramy,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody.Doprawiamy łyżką octu jabłkowego,solą,pieprzem i cukrem pudrem.Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia.Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do schłodzenia.Do przestudzonego wywaru z botwinki dodajemy ugotowane buraki razem z wywarem.Świeże ogórki kroimy w słupki,konserwowe na plasterki,wrzucamy do chłodnika.Następnie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek,siekany szczypior i koperek.Jajka kroimy na ćwiartki,rozkładamy na talerze i zalewamy chłodnikiem.Zupę podajemy z kwaśną śmietaną.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Iwona45

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    idealny na lato!
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    uwielbiam chłodniki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !