Przepis i sposób przygotowania na: Flądra z grilla
Ryby z grilla smakują wyśmienicie, jeśli są świeże, dobrze doprawione i odpowiednio grillowane To jest przepis na flądrę z grilla, która jest doprawiona sokiem z cytryny, pieprzem i smażona na ruszcie ok. 20 minut.
1. Małe flądry (to ważne bo duże nie są tak smaczne), oporządzić - rozciąć brzuch - wyjąć wnętrzności, poobcinać łebki (od góry zaraz za głową do dołu tak żeby została płetwa grzbietowa - tak żeby usunąć naprawdę samą głowę).
2. Rybki nacieramy solą i pozostawiamy na przynajmniej 30 minut.
3. W tym czasie rozpalamy grill. Ryby smarujemy z obydwu stron olejem.
Grillujemy zaczynając od strony ciemnej – ok. 10-15 min (ale tak, żeby nie spalić), następnie przewracamy na stronę jasną i grillujemy ok. 3-5 min (krócej bo ta strona jest delikatniejsza).
4. Można oczywiście doprawić do smaku wedle upodobań. Grillujemy aż nie poodcinane płetwy zrobią się na chipsy - można wtedy zjeść też płetwy.